Tableta de frumusete

Valorile tradiționale românești din colecțiile vestimentare moderne

Costumul tradițional românesc precum întreaga artă populară (arhitectură, sculpturi în lemn, ceramică, etc.) s-a născut și a dăinuit în țara noastră din cele mai vechi timpuri. Strâns legat de existența umană, tradiționalul costum a reflectat de-a lungul anilor așa cum se reflectă si în zilele noastre, mentalitatea și concepția artistică a oamenilor.


Astăzi camasile traditionale au devenit o sursă de inspirație pentru producția de moda en-gros, atat pentru designeri din industrie dar si pentru designerii internaționali.
Deși creatorii de moda contemporani au o anumita viziune, folosind o arie largă de stiluri, metode şi tehnologii actuale, de obicei revin la tehnicile tradiţionale şi motivele folclorice etnice, care le convertesc și le redimensionează, integrându-le în spațiul lor contemporan.

Camasa traditionala femei COD 1063


Multe dintre lucrarile creatorilor vestimentari prezintă valorile tradiționale românești „aruncate” în colecțiile de modă


Diversele piese de costum au ieșit din uz în diferite momente în timpul secolului al XX-lea.
Primul articol care a dispărut în multe zone a fost reprezentat de sandalele țărănești din piele (opinci), deși acestea ar putea fi văzut din nou în satele mai sărace în anii imediat după căderea regimului comunist.

În majoritatea zonelor rurale pantalonii tradiționali pentru bărbați au fost înlocuiți cu pantaloni moderni creeați în fabrică, până la jumătatea secolului și în anii post-comunism, blugii au devenit universal obișnuiți. Îmbrăcămintea precedenta celei tradiționale a devenit un lux, hainele noi fiind cumpărate doar de cei care isi permit.

Folclorul românesc este cel mai bine conservat, mai variat și tradițional din Europa. Frumusețea costumelor regionale poate fi văzută în toată România. Costumele reflectă identitatea etnică și documentează valorile istorice și artistice ale poporului român.

Camasa traditionala femei COD 1037

FOLCLORUL ROMÂNESC ÎN DESIGN-UL MODERN


În prezent, costumul tradițional românesc a devenit o sursă de inspirație pentru comerțul din industria producției de modă, atât români, cât și internaționali.
Deși designerii contemporani lucrează în conformitate cu o viziune, folosind o largă zona stilurilor, metodelor și tehnologiei actuale, se întorc de obicei la tehnici tradiționale și etnice, motive folclorice, pe care le convertesc și le redimensionează, integrându-le în spațiul lor contemporan. Analiza acestor forme de expresie culturală susține concluzia conform căreia aceste motive decorative pot crea produse cu un efect deosebit în moda contemporană.

O ținută vestimentară de o măiestrie rafinată, portul tradițional din Muntenia, indiferent de zona etnografică, a contribuit semnificativ la afirmarea portului popular ca o importantă formă de creaţie populară şi pentru dezvoltarea patrimoniului etnografic românesc.
Varietatea solutiilor ornamentale, armoniile rafinate de culoare si interpretarea originala a diverselor categorii de motive au dus la o expresie estetică inconfundabilă pentru fiecare tip de îmbrăcăminte.


Costumul popular din Dobrogea reflectă schimbările istorice din această zonă, conferindu-le o expresie artistica unica. Prima formă datează de la sfârșitul secolului trecut și este considerată originală datorită tăieturii și decorațiunilor tradiționale. Este vorba despre camasa (camasa dreaptă) cu două șorțuri cu „vârf” pentru femei și o cămașă cu pantaloni largi, șifonați (în culori închise) și centura rosie pentru barbati.

Costumul tradițional din Moldova reprezintă un certificat de înalte abilități și înțelegere, un standard de frumusețe care are un limbaj de comunicare al tradițiilor străvechi, o viață mărturie a unui proces de creaţie în masă. Costumul tradițional din Moldova pentru femei include în structura acestuia: naframa, pantofi, bijuterii și accesorii.

Valorile tradiționale românești din colecțiile vestimentare moderne


În Bucovina portul popular reflectă priceperea și rafinamentul femeilor care fabrică piesele vestimentare. O piesa de baza a costumului feminin este bluza de in (iia) cu tiv („sorocica”). Compoziția cromatică este dominată de roșu, galben și portocaliu, diferit de
cămășile din celelalte regiuni care sunt alb-negru. Spre deosebire de cele mai multe ornamente de pe cămăși care
par desenate sau pictate, decoratiunile de la bluzele de in din Bucovina par sculptate.
Costumul traditional maramuresean are numeroase note de sobrietate, frumusete și și-a păstrat bine incontestabilă valoare antică în fața modernismului. Costumul popular al tarii vechi din Maramures pastreaza vigoarea unor piese vestimentare stravechi: zadii de dama (fuste de lână) cu dungi late în roșu cu negru sau galben cu albastru și haina albă lungă, țesute cu trepte lungi de lână, purtată atât de bărbați, cât și de femei.

Portul popular al Transilvaniei se caracterizează printr-un morfologic unitar al structurii pieselor vestimentare de bază. Caracteristicile geografice ale reliefului, ocupaționalul, profilul şi statutul social al sătenilor precum şi o oarecare influenţă datorată convieţuirii cu celelalte grupuri etnice (sași, maghiari, slovaci și ucraineni) au fost sursele unei zone de o spectaculoasa diversitate.
Trăsăturile care caracterizează portul tradițional din Banat ca parte a portului popular românesc sunt: franjurile lungi, (catrinta) si boneta purtate de femei- iar pe de alta parte se afla somptuoasele broderii si tesaturi realizate în fire de aur și argint.

CONCLUZII


Costumul tradițional românesc are o mare valoare artistică datorită croiului său spectaculos.

În România există 112 tipuri de costume tradiționale. Costumul popular este o emblemă a recunoașterii, o marcă a identității etnice, un
document cu o anumită valoare istorică și artistică.
În concluzie, putem spune că sobrietatea croielilor și simplitatea austeră a țesăturilor (lana, canepa) din costumele traditionale romanesti, este compensata de rafinamentul broderiilor și exuberanța sa de culoare, care conferă fiecărei piese vestimentare valoarea prețioasă a unei bijuterii lustruită de mâinile iscusite ale femeilor.
Interesul designerilor internaționali pentru costumul nostru tradițional este o modalitate bună promovarea valorilor tradiţionale româneşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *