Tableta de frumusete

Stima de sine tinde să scadă, apoi se stabilizează în anii precedenți divorțului

Un studiu longitudinal publicat în Journal of Personality sugerează că există diferențe individuale în modul în care stima de sine a unei persoane fluctuează în timpul divorțului. Cu toate acestea, există o tendință generală pentru stima de sine să se disipeze în anul înainte de încheierea căsătoriei și să se stabilizeze în anii care urmează divorțului.

Sfârșitul unei căsătorii este un eveniment semnificativ de viață cu consecințe care se scurge în multe domenii ale vieții, afectând finanțele, situația vieții și lumea socială a unei persoane. În ciuda acestor provocări, studiile sugerează că divorțul poate duce uneori la beneficii, ducând chiar la dezvoltarea personală.

Autorii studiului, Wiebke Bleidorn și colegii ei spun că, atunci când se ia în considerare impactul psihologic al divorțului, este important să se surprindă modificările care au loc înainte de divorț, în timpul divorțului și după încheierea căsătoriei. Cercetătorii au fost deosebit de interesați să surprindă traiectoriile stimei de sine ale participanților în aceste momente importante.

Pentru a face acest lucru, Bleidorn și colegii săi au realizat un studiu folosind date longitudinale dintr-un eșantion reprezentativ de indivizi din Olanda. Cercetătorii s-au concentrat pe zece esantioane diferite, de 291 de participanți care s-au căsătorit la un moment dat în studiu și care au experimentat, de asemenea, o separare. Sondajele au inclus chestionare demografice lunare și măsuri anuale ale stimei de sine.

Folosind răspunsurile la chestionarele demografice, autorii studiului au fost capabili să noteze lunile în care statutul fiecărui participant a trecut de la căsătorit la separat. Apoi au considerat perioada de timp dinaintea acestei luni ca perioada care a dus la divorț, iar perioada de după această lună a fost perioada următoare divorțului.

Cercetătorii au analizat datele pentru a determina traiectoria medie a stimei de sine care duce la divorț și traiectoria medie după divorț. Au descoperit că respectul de sine a avut tendința de a se diminua înainte de divorț și apoi s-a stabilizat în anii care au urmat separării. În ciuda acestui model general, au existat diferențe individuale semnificative – nu toată lumea a experimentat aceleași schimbări în respectul de sine în jurul divorțului.

Chestionarele au evaluat, de asemenea, atitudinile față de căsătorie și divorț, variabilele de personalitate și variabilele interpersonale. Cercetătorii au testat dacă oricare dintre aceste variabile ar fi asociată cu traiectorii stimei de sine. S-a dovedit că persoanele care erau religioase, care au suferit dificultăți financiare mai mari sau care au obținut un scor mai scăzut în trăsătura personalității conștiinciozității au experimentat o stima de sine mai slabă înainte de divorț.

În special, descoperirile sugerează că scăderea stimei de sine tinde să apară înainte ca o căsătorie să se termine chiar și apoi să se recupereze oarecum odată ce o persoană este îndepărtată de provocările unei căsătorii nefericite. Bleidorn și colegii săi spun că acest lucru se încadrează în perspectiva că divorțul poate „elibera soții de factorii stresanți ai unei căsătorii nefericite și contracarează procesele de diminuare a stimei de sine”.

Cu toate acestea, autorii notează că oamenii nu se recuperează pe deplin după consecințele nefaste ale tulpinii conjugale. În timp ce stima de sine a crescut în anii care au urmat divorțului, nu a revenit la nivelurile preexistente. O altă implicație cheie este că evenimentele negative din viață par să afecteze oamenii în moduri diferite, având un impact psihologic mai mare asupra unora decât asupra altora. În special, aceste diferențe par să apară chiar înainte de a avea loc un eveniment, sugerând că pot exista diferențe individuale în modul în care oamenii abordează evenimentele dificile.

În timp ce rezultatele vor trebui reproduse folosind eșantioane mai mari și mai diverse, concluziile oferă o perspectivă asupra cursului stimei de sine pe tot parcursul divorțului.

Studiul, „ Graficarea stimei de sine în timpul dizolvării conjugale ”, a fost scris de Wiebke Bleidorn, Ted Schwaba, Jaap JA Denissen și Christopher J. Hopwood.

Sursa: Psypost

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *