Tableta de frumusete

Rolul si beneficiile clorofilei pentru organism

Atat animalele cat si plantele respira. Asta inseamna ca ele iau oxigen din atmosfera. Ele il folosesc in diferse proese metabolice pentru a produce dioxid de carbon, apa si energie. Dioxidul de carbon este un deseu al metabolismului. Animalele mai evoluate absorb oxigenul in plamani atunci cand inspira si elibereaza dioxid de carbon atunci cand expira. Plantele absorb oxigen prin porii minusculi din frunzele lor si, de asemenea, elibereaza dioxidul de carbon tot prin pori.

Respiratia poate fi sintetizata prin ecuatia urmatoare:

Compus organic + O2 = CO2 + H2O + energie

Plantele sufera, de asemenea, procesul de fotosinteza. Asta inseamna ca ele absorb apa prin radacini, dioxid de carbon prin frunze, si folosesc energie externa sub forma de lumina soarelui pentru a produce compusi organici (zaharuri care sunt stocate) si oxigen. Prezenta clorofilei, pigmentul verde al plantelor, este necesara in acest fenomen remarcabil.

Fotosinteza poate fi rezumata prin ecuatia urmatoare:

CO2 + H2O + energie = (clorofila) compusi organici + O2

Fotosinteza are loc in timpul zilei pe lumina soarelui. Dupa lasarea intunericului plantele respira. Dualitatea metabolismului plantelor este vitala pentru toate formele de viata de pe pamant. Plantele absorb dioxid de carbon si produc oxigen. Animalele produc doar dioxid de carbon. Daca plantele ar disparea de pe pamant, asa cum se intampla cu pretioasele paduri tropicale, atunci am risca alterarea intregii balante a naturii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *